На Петрыкаўшчыне поўным ходам ідзе пасяўная кампанія.  Перад механізатарамі пастаўлена задача:  якасна і ў тэрмін ўнесці ўгнаенні, засеяць культурамі палеткі, падкарміць азімыя.  Практычна з раніцы да вечара трактарысты, механізатары шчыруюць на палях.  Зразумела, калі  гаспадаркі плануюць атрымаць годны вынік сваёй працы,  то для аграрыяў варта ствараць належныя ўмовы, у тым ліку – забяспечыць іх паўнавартасным гарачым абедам. Неабходна адзначыць, што на Петрыкаўшчыне ва ўсіх гаспадарках гэтае пытанне вырашана станоўча і своечасова.

Старшыня раённай арганізацыі Беларускага прафесійнага саюза работнікаў і карэспандэнт “Петрыкаўскіх навін” праманіторылі  арганізацыю харчавання падчас вясенне-палявых работ.

Святлану Кавальчук, кухара  ААТ “Навасёлкі”, мы засталі  перад ад’ездам  з гарачымі  стравам на палеткі.   “ Сёння я прыгатавала  каля трыццаці порцый, якія мы развязём па месцах працы нашых работнікаў, –  дзеліцца Святлана Геннадзьеўна. – Чым кормім нашых аргарыяў ? Меню разнастайнае: баршчы, супы, катлета, падліўка, кашы, бульба – гэта не поўны спіс. Абавязкова да гарбаты або кампоту падаём хлебабулачныя вырабы. Усе прадукты закупляем ў мясцовай краме, што знаходзіцца побач са сталоўкай.

Жанчына дзеліцца, што мяню зацвярджаецца напярэдадні, увечары. Раніцай повар складае ведамасці на харчаванне. Кіраўніцтва гаспадаркі дае дакладныя звесткі пра колькасць працуючых у полі, і дзе людзі будуць знаходзіцца ў абед.

На палетках “кухню” чакаюць.    Прафсаюзны лідар цікавіцца настроем мужчын і, канешне, просіць падзяліцца меркаваннем наконт харчавання:

– Кормяць нас годна. Я нават не магу сказаць, якія стравы мне больш падабаюцца, бо ўсё, што прапануе наш кухар, прыгатавана смачна, – дзеліцца трактарыст  Вячаслаў Майсюк. –  Прывозяць усё гарачае, духмянае. Дарэчы, заўсёды прапануюць дабаўкі.

– Нараканняў на смак ці якасць страў, за шэсць гадоў, што я працую кухарам, не было,  – дадае Святлана Генадзьеўна.

Завіталі мы і на кухню Петрыкаўскага аграсэрвісу, якая размясцілася ў кафэ “Бяседа” пасёлка Муляраўка. Тут абеды для работнікаў КСУП “Запаветы Ільіча”, ААТ “Курыцічы”,  ААТ “Пціч-Агра” гатуе Марына Майнуленка. У час нашага прыезду, транспарт з раздатчыцамі з дадзеных сельгасгаспадарак ужо адбыў на палеткі.

– Рыхтую прыкладна каля пяцідзесяці порцый. Хачу адзначыць, што за тыдзень стравы не паўтараюцца. Плюс да ўсяго у нас свая выпечка, – дзеліцца Марына Юр’еўна. – Большасць прадуктаў харчавання набываем у мясцовай краме. Па мясных прадуктах на прамую ўзаемадзейнічаем з Калінкавіцкім мясакамбінатам.

Яшчэ жанчына падзялілася прыемнай навіной: раённая арганізацыя Беларускага прафесійнага саюза работнікаў АПК хадатайнічала перад абласной прафсаюзная арганізацыя  Беларускага прафсаюза работнікаў АПК у набыцці электрапліты для гатоўкі ежы для аграрыяў. Новае абсталяванне ўжо дастаўлена ў Муляраўку і задзейнічана ў тэхналагічным працэсе.

–  Неабходна адзначыць яшчэ і тое, што  кіраўніцтва, прафсаюзныя камітэты гаспадарак зацікаўлены ў паляпшэнні ўмоў працы аграрыяў. Калі гаварыць пра харчаванне, то “Курыцічы” аплочваюць за  паўнавартасны абед 70% яго кошту, “Пчіч-Агра” – 80%, “Навасёлкі” і “Курыцічы” – 90%.  Прыкладны кошт харчавання на дзень у разліку на аднаго чалавека складае  каля двух беларускіх рублёў, – адзначыла лідар райарганізацыі Беларускага прафесійнага саюза работнікаў АПК Алена Галеня.

Зразумела, што арганізаванае якаснае харчаванне напаўняе сіламі і надае жаданне працаваць. Пажадаем нашым аграрыям  настрою і добрага надвор’я.  Дзякуй за вам за адданую працу на зямлі.

Святлана СОБАЛЕВА, фота аўтара.

 

 

Оставить комментарий

avatar
  Подписаться  
Уведомление о